Elfogadta az Országgyűlés a Munka törvénykönyve módosítását!

 

Az Országgyűlés december 12-én a munkavállalók számára hátrányosabb változatot fogadta el az Mt. módosításra vonatkozó korábbi javaslatok közül.

Eszerint – igaz, hogy csak a munkavállalóval kötött megállapodás alapján – lehetősége lesz a munkáltatónak évente akár 400 óra rendkívüli munkavégzés elrendelésére is. Ez azt jelenti – a korábbiakhoz képest –, hogy ahol kollektív szerződés van, ott további 100, ahol nincs, ott 150 óra rendkívüli munkavégzésre lesz immár jogszerű lehetőség („önként vállalt” túlmunka).

Megnyílt továbbá annak a lehetősége is – a munkavállalói érdekképviseletekkel kötött megállapodás alapján –, hogy egyes munkáltatóknál akár 36 hónapos munkaidőkeret alkalmazására is lehetőség lesz.

A fenti legfontosabb változások kapcsán a lényeg tehát az, hogy bár továbbra is a munkavállalók (illetve képviseleteik) kezében maradt a megemelt munkaidő- és túlórakeret kérdése, alapvetően ez romló jogszabályi keretek között történik a jövőben.
Ennek megfelelően – legalábbis álláspontunk szerint – felértékelődött a kollektív fellépés, így mindenekelőtt a szakszervezetek szerepe.

A Postán és a vasúton a jövőben is a kollektív szerződés fogja a foglalkoztatás kereteit és szabályait meghatározni, azaz a KSz védelme minden munkavállalóra kiterjed. Továbbra is a KSZ szerinti  munkaidőkeretben dolgozunk, azaz a rendkívüli munkavégzés valamennyi fajtája havonta kerül elszámolásra. Nem változik természetesen a rendkívüli munkavégzés díjazása sem.

Továbbá azt az álláspontot képviseljük a jövőben is, hogy az „önként vállalt” túlmunkát is rendezett keretek között tartsuk. Ennek megfelelően a kollektív szerződésben kívánjuk ennek feltételeit (beleértve az elrendelésre és a díjazásra vonatkozó szabályokat is) szabályozni.

Továbbra is azt gondoljuk, hogy „az egyéni döntés szabadsága” csak megfelelő garanciák és védelmi szabályok mellett érvényesülhet, ezért – többek között – arra hívjuk fel tagjaink figyelmét, hogy a munkavállaló a megállapodást csak a naptári év végére mondhatja fel, azaz menetközben ezen a döntésén már nem változtathat.

forrás vdszsz.hu

Oldalainkat 6 vendég és 0 tag böngészi

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.